Prisutdelning den 23 april för novelltävlingen Åland Skriver!

Snart koras vinnarna i novelltävlingen Åland Skriver

Prisutdelningen för novelltävlingen Åland Skriver hålls i Mariehamns stadsbibliotek den 23 april 2022 kl. 14. Vid tillfället delar juryn ut priserna till de vinnande bidragen, en kursplats vid Biskops-Arnö samt två hedersomnämnanden.

För den som är intresserad av att ta del av hur juryn arbetar kan man höra dem under Mariehamns litteraturdagar den 26 mars där de deltar för att diskutera juryarbete i allmänhet tillsammans med författaren Nina Wähä.

Snart är det dags att kora vinnarna i novelltävlingen Åland Skriver som ordnats i samband med Ålands 100-årsfirande. Tävlingen har väckt stort intresse och tagit emot hela 175 tidigare opublicerade novellbidrag skrivna på svenska. Tre vinnande bidrag har valts av juryn som består av forskaren och kritikern Julia Tidigs, författaren Gustaf Widén och författaren Daniel Sjölin, vars nya roman “Underskottet” kommer ut i vår (Norstedts). 

Juryns arbete kulminerar i prisutdelningen som hålls i Mariehamns stadsbibliotek på världsboksdagen den 23 april 2022 kl. 14.00. Under ceremonin utdelas ett första pris på 4000 euro samt ett andra och ett tredje pris på 2000 euro. Utöver dessa priser utnämner juryn en person som får delta i kursen “Att skriva roman” som hålls på Nordens Folkhögskola på anrika Biskops-Arnö under ledning av författaren Andrzej Tichý den 1–5 augusti 2022. Juryn har i tillägg valt att dela ut två hedersomnämnanden då man konstaterar att tävlingen håller en så hög nivå, samtliga pristagare offentliggörs under prisceremonin. Under prisutdelningen medverkar Johanna Grüssner med sång och musik samt litteraturkritiker och kulturredaktör Tomi Riitamaa.

Novelltävlingens jurymedlemmar deltar i Mariehamns litteraturdagar där allmänheten får möjlighet att höra juryn samtala om hur man bedömer noveller. Juryn samtalar om ämnet under ledning av prisbelönta författaren Nina Wähä på lördagen 26 mars kl. 10.00-10.30 i Mariehamns stadsbibliotek.

Novelltävlingen Åland Skriver utgör den största enskilda litterära satsningen under Ålands 100-årsjubileum och ordnas av Ålands kulturdelegationen och Åland 100, på initiativ av Ålands litteraturnämnd. Tävlingstiden gick ut den 9 december 2021.