Stipendiater

Här presenterar vi Eckerö Post- och tullhus gästbostads tidigare stipendiater 

2024

Sandra Nyberg och Mikko Perkola på klipporna

Sandra Nyberg och Mikko Perkola - april 2024

Samarbetet mellan Nyberg och Perkola påbörjades år 2021 med en residens på Källskär, Åland. Processen har fortsatt via dialoger och försök att hitta lämpliga sätt att kombinera våra konstarter.
Sandra Nyberg är bildkonstnär och arbetar med platsspecifika verk som är integrerade med sin omgivning samtidigt som de utforskar lokala kulturella, politiska, sociologiska och/eller historiska sammanhang. Hon är intresserad av gränsöverskridande samarbeten och att använda dessa som ett redskap i sitt konstnärliga arbete.
Mikko Perkola har däremot arbetat med sitt instrument, viola da gamba, i några av världens mest kända högkulturcentra, och med de främsta musikerna inom sitt område. Perkola gillar att utmana befintliga strukturer och leta efter nya uttrycksformer för sitt kunnande. Tvärkonstnärliga samarbeten har erbjudit möjligheter att använda instrumentet mångsidigt och experimentellt och uppträda i alternativa utrymmen.
 
Konstnären Johanna Lonka sittande i skogen

Johanna Lonka - mars 2024

Johanna Lonka är bildkonstnär och samlare baserad i Tammerfors i Finland. Hon arbetar som tvär- eller multidisciplinär konstnär och fokuserar på skulpturinstallation, ljud och teckning. I sina verk kartlägger hon antropocentrisk och ekocentrisk syn på arktisk, naturlig onaturlig och naturkonsumtion. I hennes installationer utvecklar olika arter sätt att klara sig i en föränderlig miljö, antingen med överraskande nya färdigheter eller märklig evolution.

Johannas webbplats