Ålands Skriver

Det är med glädje vi kan konstatera att intresset för tävlingen har varit oväntat stort. 

Över 170 bidrag har lämnats in till novelltävlingen Åland Skriver när tiden för tävlingen gick ut den 9 december. Tävlingen är den största enskilda litterära satsningen som ordnats, som ett sätt att fira Ålands första autonoma sekel och för att stimulera kreativt skrivande i landskapet, på initiativ av litteraturnämnden och kulturdelegationen och i samverkan landskapsregeringens kulturbyrå.

Nu inleder juryn, som består av författaren och journalisten Gustaf Widén, författaren och kulturredaktören Daniel Sjölin samt forskaren och kritikern Julia Tidigs, sitt arbete med att läsa texterna.

Under våren har allmänheten möjlighet att höra juryn samtala på scen om juryarbete i litterära sammanhang under Mariehamns litteraturdagar 26.3.2022.

Tävlingen avgörs under våren och vinnarna koras på prisutdelningen som hålls i Mariehamns stadsbibliotek på världsboksdagen den 23 april. Vinnaren belönas med 4000 euro, och andra respektive tredje platsen med 2000 euro var. Dessutom väljer juryn ut en deltagare som får möjligheten att delta i sommarkursen Att skriva roman under ledning av prisbelönta författaren Andrzej Tichý vid Nordens Folkhögskola på anrika Biskops-Arnö under sommaren 2022.

För mera information om tävlingen kan du kontakta projektkoordinator Aino Waller: aino.waller@regeringen.ax